Birinci derece memurlara 3600 ek gösterge

MİTHAT YURDAKUL Ankara – TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini sunan Işıkhan, aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşma ümit ettiklerini ifade etti. Uzaktan çalışma başta olmak üzere esnek çalışma modellerinin, son dönemde yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Işıkhan, “Bazı istisna unvanlarda daha yüksek veya daha düşük artış olmakla birlikte tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları 600 puan artırılmıştır. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceğiz” diye konuştu. 

İşsizlik azaldı 

Işıkhan, istihdam ve işgücüne katılımda görülen artış eğiliminin 2023 yılının ilk yarısında da devam ettiğini, istihdamın 2023 yılının ikinci çeyreğinde tarihi yüksek seviyelerine ulaştığını kaydetti. Işıkhan, “Yılın ilk altı ayında emekliliğe hak kazanma koşullarına yönelik düzenlemelerin ve depremin olumsuz etkilerine rağmen net 220 bin istihdam artışı sağlanmıştır. Ağustos itibarıyla son bir yılda işgücümüz 507 bin artarak 34,9 milyon, istihdamımız 667 bin artarak 31,7 milyon, işsiz sayımız 160 bin azalarak 3,2 milyon ve işsizlik oranımız 0,6 puan azalarak yüzde 9,2 olmuştur. Bu oran son 9 yılın en düşük işsizlik seviyesidir. Genç işsizlik oranı 2020’de yüzde 25,9 iken; Ağustos 2023 itibarıyla yüzde 17,2’ye düşmüştür” diye konuştu. 

Deprem bölgesine 1 milyar lira ödenek

Kısa çalışma ödeneği kapsamında deprem bölgesinde yer alan 110 bin vatandaşa 1 milyar lira ödeme yapıldığını anlatan Işıkhan, “Gerekli prim şartlarını taşımadığı için işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan vatandaşlarımız için nakdi ücret desteği uygulaması hayata geçirildi. Destek kapsamında 81 bin vatandaşımıza yaklaşık 695 milyon lira ödeme yapıldı” bilgisini verdi.

Sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi

Emeklilere 2018 yılından bu yana ödenen bayram ikramiyesi tutarının 166,2 milyar liraya ulaştığını bildiren Işıkhan, “2002 yılından bu yana yaptığımız seyyanen ve oransal artışlarla, en düşük emekli aylıklarında, bayram ikramiyesiyle birlikte reel olarak yüzde 72 ile yüzde 655 oranında artış sağlanmıştır” dedi. 2002 yılında SGK açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 2,2 seviyesinde iken 2023 yıl sonunda yüzde 0,44 seviyesinde gerçekleşmesini öngördüklerini ifade eden Işıkhan, “Bu veriler bizlere mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine kavuşmuş olduğumuzu göstermektedir” şeklinde konuştu.

Işıkhan, işsizlik ödeneği kapsamında, 2002 yılından 2023 yılı Ağustos ayı sonuna kadar 10 milyon 178 bin kişiye 62,4 milyar lira ödeme gerçekleştirildiğini kaydetti.

EYT’lilerin yüzde 51’i çalışmaya devam

Işıkhan, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yapılan düzenlemeye ilişkin de, “EYT’lilerin yüzde 51,1’i emekli olup çalışmaya devam etmektedir. EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısı bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyondur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir